Koos Dam begon zijn carrière in het theatervak bij het amateurtoneel. Koos speelde zijn eerste rol bij de amateurtoneelvereniging van de Nederlandse Kabelfabriek. Het was een klein rolletje met de première op 15 oktober 1966 in de “grote zaal” van de stadsdoelen te Delft.

In 1971 regisseerde Koos bij hetzelfde amateurgezelschap de “grote zaal” productie “Mijn Huis Is Mijn Cel”. Deze theatervoorstelling viel op door zijn moderne vormgeving en het sterk geladen spel.

In 1972 richtte hij toneelgroep SPECTRUM op, een werktheater-achtige theatergroep. De eerste voorstelling van SPECTRUM was “Maskeroen”, een maatschappij kritisch stuk met de vraag; wie is verantwoordelijk voor de milieu catastrofe; de mens of God (Nederlandse inzending “Eurotage” Duitsland). Bij SPECTRUM speelde hij vele voorstellingen die op basis van improvisatie tot stand kwamen, met altijd een maatschappelijke betrokken thema als onderwerp.

Naast zijn loopbaan als “jonge” onderzoeker bij met metaal-instituut van TNO, richtte Koos parallel aan SPECTRUM de firma “MADLIGHT” op. Door de oprichting van deze firma werd het hem mogelijk om, naast het spelen, beroepsmatig decor en lichtplannen te ontwerpen en zo theater technische vaardigheden verder te ontwikkelen.

In 1978 werd hij gevraagd om te komen werken bij de Toneelschool te Arnhem. Dat werd de basis voor zijn carrière binnen het Nederlandse Theaterbestel.
Vanaf dat moment kon hij zich volledig richten op het lesgeven, ontwerpen van toneelbeeld, toneelspelen, het schrijven, regisseren, filmen en het monteren van film, enzovoort. De afwisseling tussen de verschillende disciplines was aantrekkelijk en uiterst leerzaam. Bij de Arnhemse toneelschool (nu onderdeel van ArtEZ) gaf hij lessen in theatertechniek, filmanalyse, filmgeschiedenis, spelen voor de camera en beeldende vormgeving. Hij was stafdocent en werd later "ad interim studieleider" van de opleiding.

Bij de toneelschool maar ook daarnaast is Koos Dam blijven spelen en regisseren. Samenwerking met mensen als: Anton van Geffen, Carol linssen, Christine Ewert, Christiaan Nortier, Herman Verbeeck, Pieter Vrijman, Gré Koerse, Piet Eelveld en Huub Hanssen hebben bijgedragen of een grote invloed gehad op zijn manier van theatermaken.

In 1980 richtte hij samen met Joop van der Linden, Ruurt de Maesschalck, Hajo Bruins, Leni Goeman en Pieter Vrijman theatergroep “Het Hof” op. Uiteindelijk groeide deze groep uit tot het huidige “Theater Het Hof” nu (2019) gevestigd in de Boekhorststraat te Arnhem met jaarlijks meerdere eigen producties onder de bezielende leiding van Joop van der Linden.

De kracht van Koos Dam ligt bij het initiëren en realiseren van “grote” toneelprojecten, terwijl bij het maken en regisseren zijn voorkeur uitgaat naar kleinschalige toneelproducties.


Bekijk hier de lopende projecten.