Zijn carrière begon Koos Dam bij het amateurtoneel. Koos speelde zijn eerste rol bij de amateurtoneelvereniging van de Nederlandse Kabelfabriek. Het was een klein rolletje met de première op 15 oktober 1966 in de “grote zaal” van de stadsdoelen te Delft.

In 1971 regisseerde Koos bij hetzelfde amateurgezelschap de “grote zaal” productie “Mijn Huis Is Mijn Cel”. Deze voorstelling viel op door zijn moderne vormgeving en het sterk geladen spel.

In 1972 richtte hij toneelgroep SPECTRUM op een werktheater achtige theatergroep. De 1e voorstelling van spectrum was “MASKEROEN”, een maatschappij kritische stuk met de vraag; wie is verantwoordelijk voor de milieu catastrofe; de mens of God. (Nederlandse inzending “Eurotage” Duitsland) Bij SPECTRUM speelde hij vele voorstellingen die, op basis van improvisatie tot stand kwamen met altijd een maatschappelijke betrokken thema als onderwerp.

Naast zijn loopbaan als “jonge” onderzoeker bij met metaal-instituut van TNO, richtte Koos parallel aan SPECTRUM de firma “MADLIGHT” op. Door de oprichting van deze firma was het hem mogelijk om, naast het spelen, beroepsmatig, decor en lichtplannen te ontwerpen en zo theater technische vaardigheden verder te ontwikkelen.

In 1978 werd hij gevraagd om te komen werken bij de Toneelschool te Arnhem. Dat werd de basis voor zijn carrière binnen het Nederlandse Theaterbestel.
Vanaf dat moment kon hij zich volledig richten op het lesgeven, ontwerpen van toneelbeeld, toneelspelen, het schrijven, regisseren, filmen en het monteren van film etc. De afwisseling tussen de verschillende disciplines was aantrekkelijk en uiterst leerzaam. Bij de toneelschool (nu onderdeel van ArtEZ) gaf hij lessen in theatertechniek, filmanalyse, filmgeschiedenis, spelen voor de camera en beeldende vormgeving. Hij was stafdocent en werd later, ad interim, studieleider van de opleiding.

Bij de toneelschool maar ook daarnaast is Koos blijven spelen en regisseren. Samenwerking met mensen als: Anton van Geffen, Carol linssen, Christine Ewert, Christiaan Nortier, Herman Verbeeck, Pieter Vrijman, Gré Koerse, Piet Eelveld en Huub Hanssen hebben bijgedragen of een grote invloed gehad op zijn manier van theatermaken.

In 1980 richtte hij samen met Joop van der Linden, Ruurt de Maesschalck, Hajo Bruins, Leni Goeman en Pieter Vrijman theatergroep “Het HOF” op. Uiteindelijk groeide deze groep uit tot het huidige “Theater Het Hof” nu (2019) gevestigd in de boekhorststraat te Arnhem met jaarlijks meerdere eigen producties onder de bezielende leiding van Joop van der Linden.

De kracht van Koos Dam ligt bij het initiëren en realiseren van “grote” toneelprojecten, terwijl bij het maken en regisseren zijn voorkeur uitgaat naar kleinschalige toneelproducties.

Om contact op te nemen met Koos Dam kunt u onderstaande contactgegevens gebruiken.

Theatermaker Koos Dam

Kerkallee 72
6882AW, VELP (Gelderland)
Nederland.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mobiel: 06-25265469

Koos Dam - Theatermaker

 

Een leven lang theatermaken
Koos Dam is een onafhankelijke theatermaker/regisseur. Gedurende zijn 40 jarige loopbaan heeft hij zich met vele facetten van het theatermaken bezig gehouden. Deze website geeft een doorsnee van de projecten waarbij Koos betrokken was. Lang niet alles bleek te achterhalen maar, dat wat wel gevonden is, geeft een goed overzicht van zijn theaterwerk.

 

Amateurtoneelspelen
Naast zijn reguliere loopbaan als docent bij de (ArtEZ) toneelschool is Koos altijd met amateurtoneelspelers blijven werken. Dat doet hij nu nog steeds. Gewoon omdat het goed is om bezig te blijven met “het vak” en omdat het leuk is om kennis over te dragen. Hijzelf is ook ooit als amateurtoneelspeler begonnen, vandaar deze voorliefde.

Huidige projecten
Vanuit “Theater aan Huis” is Koos onder andere bezig met het organiseren en realiseren van toneelvoorstellingen in zijn woonplaats Velp. Daartoe werk hij samen met professionele- en amateur theatermakers. Zijn doel is om jaarlijks afwisselend groot- en kleinschalige voorstellingen in of rond beeld bepalende gebouwen te realiseren. Voor 2020 staan er voorstellingen in leegstaande winkelpanden op het programma.   

Kunst en cultuur
Kunst en cultuur zijn een belangrijk onderdeel van onze leefwereld. Creativiteit stuurt ons leven. Kunst kan troosten en zin geven. Het kan ons helpen levensvragen te beantwoorden. Het kan tegenstellingen in onze samenleving helpen te doorgronden en te begrijpen. Misschien kan het tegenstellingen overbruggen maar kunst moet ook zijn plaats kennen. Kunst moet geen buiging maken naar de wensen van de mensen. Kunst moet uitdagen, plagen, verleiden, behagen, verwerpen, vragen oproepen, geen antwoord geven en soms onbegrijpelijk (mogen) zijn.  

Toneel
Toneel is een uitvoerende kunstvorm. Toneel kan gebaseerd zijn op taal en op beeld, bijvoorbeeld: Handke is meer van de taal en Beckett meer van het beeld. Traditioneel/experimenteel. Shakespeare/Brecht. Realisme/surrealisme/absurdisme. Spreken/zingen. Object/beeldend. Toneel is veelzijdig. Het is de enige kunstvorm waarbij je (live en legaal) een kijkje kunt nemen in het leven van anderen, je bent als het ware even bij iemand op visite. Dat maakt toneel, net als andere uitvoerende kunsten spannend; je bent erbij terwijl het voor je neus tot stand komt.

 

Maskers